Laatst aangepast op 18 november 2021 door roos

Inschaling WSW

Meer informatie:
CAO SW – Hoofdstuk 9.1 – 9.2

Voor werknemers die voor het eerst een baan aanvaarden binnen het kader van de wet WSW, wordt het loon gedurende maximaal 5 jaar vastgesteld op het niveau van het wettelijk minimumloon. Dit is indien de werkgever voor de werknemer een individueel ontwikkelingsplan (IOP) opstelt dat voldoet aan de volgende voorwaarden:

    1. Het ontwikkelingsplan wordt opgesteld binnen drie maanden na de datum van de eerste indiensttreding van de werknemer.
    2. Het ontwikkelingsplan wordt periodiek geëvalueerd door werkgever en werknemer en waar nodig bijgesteld.

Als de werknemer van wie het contract is beëindigd, opnieuw in dienst treedt bij de oude werkgever, kan zijn loon weer worden vastgesteld op het niveau van het wettelijk minimumloon. Voorwaarden hierbij zijn dat de werknemer op het moment van ontslag werd beloond op het niveau van het wettelijk minimumloon en dat het IOP, al dan niet bijgesteld, wordt voortgezet. De duur van het oorspronkelijke dienstverband en de eventuele tussenliggende periode van werken bij een andere werkgever in het kader van begeleid werken, wordt afgetrokken van de periode van 5 jaar.

De duur van de toekenning van het minimumloon aan de werknemer komt overeen met de periode dat de werknemer het ontwikkelingsplan volgt. Deze  periode kan nooit langer duren dan tot 5 jaar na indiensttreding.

Voor zover een werkgever verzuimt een individueel ontwikkelingsplan (o.b.v. de gestelde voorwaarden) op te stellen, dan wel verzuimt tot uitvoering van het ontwikkelingsplan over te gaan, wordt de werknemer met terugwerkende kracht tot aanvang van zijn dienstverband alsnog op zijn functieloon ingeschaald.

Na afloop van het ontwikkelingsplan wordt de loonschaal behorend bij de functie toegekend, waarbij inschaling plaatsvindt in trede 1 van betreffende functieschaal.

Zie ook de pagina Arbeidsovereenkomst – Aanstelling WSW (naadloze overname)