Tips bij het opstellen van Periodieke evaluaties

De nummers corresponderen met de indeling van de formulieren van het UWV

2.1 DZB Leiden (mits ambtelijk, dan aanvullen met gemeente Leiden)

3.1 Hier wordt bijna altijd periodieke evaluatie ingevuld. Na een jaar ziekte wordt het vakje eerstejaarsevaluatie aangekruist. Als er een uitzonderlijk advies is van de bedrijfsarts wordt het vakje “Nieuw advies van de bedrijfsarts” aangekruist. Maar dit is zeker niet na elke nieuwe afspraak bij de bedrijfsarts.

4.1 Hier kan bijvoorbeeld vermeld worden dat betrokkene behandeling heeft, dat onderzoek plaats heeft gevonden, dat betrokkene de bedrijfsarts bezoekt en dat regelmatig contact/ evaluatie plaats vindt tussen leidinggevende en betrokkene. Ook als iemand alweer gestart is voor een paar uur, kan dat hier genoemd worden. Of als passend werk gezocht is. Geen probleem als dit later bij 6.1. nog een keer herhaald wordt.

4.2 Eigenlijk is het antwoord bijna altijd “ja”. Het kan zijn dat klachten zijn toegenomen en volledige uitval plaats heeft gevonden. Dit kan een reden zijn waarom bijvoorbeeld opbouw van uren niet plaats heeft gevonden. Bij grote problemen (niet nakomen van afspraken, weigeren e.d.) kan dat hier vermeld worden, maar dit probeer je vaak te voorkomen. Dan goed aangeven wat je hieraan gedaan hebt.

4.3 Vaak is er (zeker in het begin) geen reden om het einddoel te wijzigen, dus “nee”. Als gaandeweg blijkt dat volledige werkhervatting echt niet haalbaar is, wordt dit pas richting het einde in een aantal evaluaties voorzichtig aangegeven tot echt het definitieve einddoel duidelijk is.

4.4 Meestal “nee”.

4.5 Bij medewerkers met een SW -indicatie of indicatie Beschut is tweede spoor meestal niet van toepassing.

In het eerste jaar bij  SW en Beschut: “Nee” aanvinken. Reden: Niet van toepassing. Betrokkene was voorafgaand aan zijn/ haar uitval al werkzaam binnen de Sociale Werkvoorziening (op een beschutte werkplek). Klachten en beperkingen zijn toegenomen. Eerst richten wij ons op werkhervatting in eigen functie of een andere (aangepaste) functie bij DZB Leiden. Werkhervatting in het reguliere circuit is niet aan de orde.

In het tweede jaar stem je af met de Verzuimconsulent of er voldoende mogelijkheden zijn binnen DZB Leiden of dat we nog buiten DZB Leiden moeten kijken in beschut of begeleid werken.

Bij overige medewerkers (bv ambtenaar of garantiebaan) is er meestal sprake van een tweede spoor. Hierover per medewerker overleggen met de Verzuimconsulent. Wanneer tweede spoor aan de orde is, zoek dan voordat er één jaar ziekte is verstreken contact met de Verzuimconsulent. Er moet dan een arbeidsdeskundig onderzoek en een Inzetbaarheidsprofiel (IZP) worden ingezet.

5.1 Kies de optie die momenteel van toepassing is. Is betrokkene hervat? Zo ja in eigen werk? Als er aanpassingen gedaan zijn, dan kies je optie 2 en beschrijf je wat er precies aangepast is. Dit kan het tempo zijn, bepaalde werkzaamheden die niet gedaan hoeven te worden, als betrokkene geholpen wordt door een collega met bijvoorbeeld tillen of bepaalde handelingen.

Als betrokkene nog niet gestart is, dan invullen waarom.
Bijvoorbeeld: Klachten en beperkingen zijn nog te veel aanwezig om een start te kunnen maken in eigen of andere aangepaste werkzaamheden. Herstel en een volgend advies van de bedrijfsarts wordt afgewacht. Als de datum van start bekend is, kun je die daar noemen.

6.1 Hier mag “ja” aangekruist worden. (Zie tips bij Plan van Aanpak voor uitleg verschillende koppen)

7 Onderteken met je eigen naam en houd de datum aan beide kanten gelijk. De datum van het gesprek kan neergezet worden. Ook al wordt pas later ondertekend.