Laatst aangepast op 5 oktober 2021 door muldermind

Aanpak Laaggeletterdheid en Basiseducatie

Laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Volwassenen hebben deze vaardigheden nodig om zich goed te kunnen redden; op het gebied van gezondheid, financiën, in het verkeer en op het werk. Hoe kun je, bijvoorbeeld, de juiste beslissingen nemen over de eigen gezondheid als je de informatie daarover niet goed kunt lezen, niet digitaal vaardig bent en niet goed kunt schrijven?

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen ouder dan 16 jaar in het dagelijks leven problemen met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen! (Algemene Rekenkamer, 2016). Dat heeft grote impact op hun persoonlijke leven en bijvoorbeeld hun gezin. Als je niet goed kunt lezen, schrijven en/of rekenen, vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Laaggeletterdheid heeft dus effect op alles.

Meer over laaggeletterdheid kun je hier lezen.

Wat kan onze organisatie doen tegen laaggeletterdheid?

  • Laaggeletterden herkennen, bespreken en medewerkers aanmelden voor een passend traject basiseducatie: een alfabetiseringscursus of een lees- en/of schrijfcursus Nederlands;
  • Onze communicatiematerialen waar mogelijk verder vereenvoudigen;
  • Activiteiten organiseren om het onderwerp bespreekbaar te maken en het lezen en schrijven te bevorderen.

Basiseducatie
Basiseducatie is de elementaire algemene ontwikkeling van volwassenen die een achterstand in het onderwijs hebben. Door deze achterstand zijn hun basisvaardigheden ontoereikend gebleven om zelfstandig te kunnen functioneren in de maatschappij. Bij basiseducatie leren en verbeteren zij hun basisvaardigheden op het gebied van taal, rekenen, algemene/maatschappelijke vorming, computer-/smartphonegebruik, omgaan met anderen en met social media.

Ontwikkelmogelijkheden
Ben je leidinggevende en merk je dat een medewerker in het werk, tijdens het volgen van een (beroeps)opleiding of in het dagelijks leven moeite ondervindt door laaggeletterdheid? Probeer dit dan bespreekbaar te maken en vertel dat we kunnen helpen. We bieden bij DZB verschillende ontwikkelmogelijkheden. Er is altijd een cursus, training of e-learning die past bij de leerbehoefte of het leerdoel. Je kunt kiezen voor een collectieve of een individueel te volgen cursus of training, maar ook voor het online leren (indien mogelijk onder begeleiding) of een individuele (thuis-)studiebegeleiding.

Het opleidingsaanbod van basiseducatie beslaat de volgende leergebieden:

  • Alfabetisering
  • Nederlands voor Nederlandstaligen
  • Nederlands voor anderstaligen
  • Engels of een andere vreemde taal voor beginners (indien het werk dat vereist)
  • Rekenen
  • Algemene vorming
  • Digitale vaardigheden
  • Sociale vaardigheden

Cursussen alfabetisering en Nederlands
Op het gebied van basiseducatie werkt DZB Leiden samen met NLtraining/NLeducatie. NLeducatie heeft alle erkende opleidingen basis- & digitale vaardigheden: Alfabetisering, Nederlands op alle niveaus, Rekenen en Digitale vaardigheden.

De sociale vaardigheidstrainingen laten we verzorgen door onze andere vaste partners of, wanneer nodig, zoeken we een nieuwe geschikte partner die, bij voorkeur, kennis en ervaring heeft met de specifieke psychosociale problematiek die kenmerkend is voor een sw-bedrijf.

Hoe vraag je basiseducatie aan?
Indien er wensen zijn op het gebied van basiseducatie, meld dan de betreffende medewerker aan bij Mensontwikkeling (Opleidingsfunctionaris). De aanvraag voor een cursus of training vind je op de pagina Persoonlijke ontwikkeling van dit Handboek P&O. Bij meerdere aanmeldingen voor een dezelfde cursus, organiseren we deze regelmatig in huis (bijvoorbeeld assertiviteitstrainingen).