Laatst aangepast op 12 januari 2021 door

Ploegendienst

CAO SW – Hoofdstuk 5.12

Voor de organisatie van de ploegenarbeid is dit reglement opgesteld. In deze regeling worden de arbeidsvoorwaarden en overige afspraken uiteengezet welke specifiek voor de ploegenarbeid van toepassing zijn. Deze regeling vormt een aanvulling op de reguliere arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn op WIW- en WSW medewerkers. Daarbij wordt vanzelfsprekend de arbeidstijdenwet in acht genomen.

Deze regeling geldt dus niet voor ambtelijke medewerkers.

Arbeid in ploegen
Onder de arbeid in ploegendienst wordt verstaan; arbeid die in een afwisselende arbeidscyclus tenminste 12 uren per etmaal wordt verricht (bijv. twee ploegen van zes uur). Over het werken in ploegen is het volgende bepaald:

  • Er is sprake van ploegendienst indien men zowel (afwisselend) ochtend- als middagdiensten werkt. Indien het roostertechnisch noodzakelijk is, bestaat de mogelijkheid dat iemand tijdelijk voor één soort dienst wordt ingeroosterd.
  • De deelname aan de ploegendienst is op vrijwillige basis. Indien, in de toekomst, hierdoor de continuïteit in gevaar blijkt te komen zullen er met nieuwe medewerkers contractuele afspraken worden gemaakt.
  • Men verbindt zich per periode van 2 roosterperiodes (= 2 maanden) aan de verplichtingen die het werken in ploegenarbeid met zich meebrengt. Tussentijdse opzegging is in principe niet mogelijk, mits medisch noodzakelijk.
  • Indien gewenst en/of noodzakelijk wordt geacht, zal over deelname aan de ploegendienst advies worden gevraagd aan bedrijfsarts.

Werktijden
Er wordt in twee ploegen gewerkt van maandag tot en met vrijdag:

Dagploeg:
1. 7:30 uur tot 16:00 uur
2. 8:00 uur tot 16:30

Avondploeg:
14:30 uur tot 23:00 uur

Om een volledig rooster (van acht uur) te kunnen aanbieden is er bij ochtendploeg 1 en de middagploeg anderhalf uur overlap en bij ochtendploeg 2 twee uur. In deze uren wordt er een kwartier besteed aan daadwerkelijk overdracht en de rest van de tijd wordt opgevuld door andere werkzaamheden die op dat moment noodzakelijk zijn.

Inroostering
Er wordt gewerkt in een cyclus van een maand. Er worden roosters gemaakt welke een maand van tevoren verstrekt worden. Een incidentele wijziging in het rooster wordt tot uiterlijk 4 werkdagen voordat de wijziging van toepassing is in het bezit van de werknemer gesteld.

Voor het inroosteren wordt de arbeidstijdenwet in acht genomen. Zie ook de pagina: Roosters

Ploegentoeslag
Voor medewerkers werkzaam in ploegendienst, geldt een vaste ploegentoeslag:
– Ploegendienst: 12%
– Avonddienst: 15%

  • Deze ploegendiensttoeslag blijft 1 maand gehandhaafd bij ziekte en verlof anders dan zijnde regulier verlof.
  • Bij inzet in vervangend werk door arbeidsongeschiktheid in werk zonder ploegendienst zal de toeslag (tijdelijk) stopgezet worden.
  • Binnen dit tijdelijk opgestelde reglement is de afbouwregeling niet van toepassing.
  • WIW-ers kunnen alleen werken in de ploegendienst, indien zij niet hun maximum van 120% van het minimumloon overschrijden.
  • De toeslag voor arbeid in ploegen zal niet kunnen cumuleren met toeslagen voor overwerk of onregelmatigheid, behalve als de voor de ploegencyclus geldende arbeidsduur overschreden wordt.
  • Indien men niet in ploegendienst werkt, maar wel werkzaamheden in opdracht van de werkgever verricht op onaangename uren, is de toeslag onregelmatige dienst en overwerk van kracht welke in de verschillende arbeidsvoorwaarden wordt beschreven.

Tussentijdse onderbreking ploegenarbeid
Indien het door bedrijfsmatige redenen noodzakelijk wordt geacht de ploegendienst tijdelijk te laten vervallen, zal de ploegentoeslag na 1 maand worden stopgezet. Medewerkers zullen bij tussentijdse onderbreking van de ploegenarbeid in de reguliere arbeidstijden worden ingezet.

Ziekmelden
In afwijking op de binnen de DZB geldende ziekmeldingsprocedure, dienen deelnemers van de middagploeg, waarbij de aanvang van de werktijd van 14:30 uur geldt, zich ziek te melden vóór 12:00 uur.

Faciliteiten
Er is gratis koffie en thee beschikbaar.
Tijdens de ploegenarbeid is er een BHV-er/EHBO-er aanwezig.