Laatst aangepast op 31 januari 2022 door Hans Schreuder

Seniorenregeling

Meer informatie:
CAO SW – Hoofstuk 6.11 – 6.13

Voor medewerkers die vallen onder de cao SW, is er een seniorenregeling. Met deze regeling kan een werknemer van 60 jaar en ouder, minder gaan werken zonder al te veel salaris in te leveren én met behoud van gelijke pensioenopbouw.

Seniorenregeling geldig vanaf 1 januari 2018
Werknemers die 60 jaar of 62 jaar worden, kunnen een verzoek tot deelname aan de seniorenregeling doen. Deze medewerkers dienen een ononderbroken diensttijd te hebben van ten minste 5 jaar, direct voorafgaand aan de ingangsdatum van de vermindering van de werktijd. Een onderbreking van 2 maanden of minder wordt hierbij niet als een onderbreking aangemerkt, tenzij dit tegen het bedrijfsbelang in ging.

Na de vermindering van de werktijd door de seniorenregeling, moet er minimaal een feitelijke arbeidsduur van gemiddeld 8 uur per week overblijven. Bij een roostersystematiek van meer of minder dan 8 uur per week dient de werknemer over een periode van 13 weken gemiddeld 8 uren per week gewerkt te hebben.

Op welke manier de seniorenregeling wordt toegepast, wordt in overleg met de werknemer bepaald. De werkgever overlegt voor de inroostering eerst met de werknemer.

60 jarigen regeling
Over een periode van gemiddeld 26 weken, wordt de gemiddelde arbeidsduur teruggebracht met 20%. Het loon wordt in deze situatie 7,5% minder. Het wordt dus voor 92,5% doorbetaald.

62 jarigen regeling
Over een periode van gemiddeld 26 weken, wordt de gemiddelde arbeidsduur teruggebracht met 20%. Het loon wordt in deze situatie niet minder. Het wordt 100% doorbetaald.

64 jarigen regeling
Een aanvullende seniorenregeling; de medewerker van 64 jaar of ouder kan verzoeken om in totaal 40% minder te werken met doorbetaling van 92,5% van het salaris.

Eerder stoppen met werken
Cao-partijen zijn een regeling vervroegd uittreden (RVU) overeengekomen om twee  jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. Zie ook bijlage 5 van de Cao. Deelname aan deze regeling is vrijwillig en alleen mogelijk gedurende de looptijd van de cao. Tussen de medewerker en DZB worden dan samen afspraken over de exacte invulling gemaakt. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Verzoek tot deelname
Het verzoek tot deelname aan de seniorenregeling moet 3 maanden voor de start ervan worden ingediend bij de werkgever. De verkorting van de werktijd per week gaat dan in op de eerste van de maand, volgend op de maand van verjaardag.

Gebruik hiervoor het Seniorenregeling RVU formulier

Opbouw verlof
Over de periode dat seniorenverlof genoten wordt, wordt geen verlof opgebouwd. Bij het gebruikmaken van de nieuwe seniorenregeling vervallen de leeftijdsverlofdagen.

Arbeidsduur wijziging en seniorenregeling
Indien de arbeidsduur in de voorgaande 5 jaar is vermeerderd, kan alleen gebruik worden gemaakt van de seniorenregeling op basis van het aantal uren dat de werknemer voorafgaand aan de arbeidsduurvermeerdering, een dienstverband had. In bijzondere situaties kan hiervan worden afgeweken. Een voorbeeld is de vermindering van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer.

Gevolgen gebruikmaken seniorenregeling
Gebruikmaking van de seniorenregeling kan het loon verlagen, maar heeft geen gevolgen voor de opbouw van pensioen. Het heeft wel invloed op de opbouw van sociale zekerheidsrechten, de hoogte van de vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering (maar niet voor de bodem). De financiële gevolgen per individuele werknemer kunnen in kaart gebracht worden. Vraag hiervoor advies aan de HRM adviseur.

Spaaruren
Werknemers die gebruikmaken van de seniorenregeling mogen op de datum van vermindering van de werktijd nog 80% van het maximale spaarsaldo (1336 uur bij een fulltime dienstverband) over hebben. Bij meer dan 80% van het maximale spaaruren, moeten deze worden opgenomen, voordat er gebruikgemaakt kan worden van de seniorenregeling.
Zie ook de pagina: Spaaruren