Laatst aangepast op 18 februari 2021 door

Uitdiensttreding

Op deze pagina vind je alle onderwerpen van toepassing wanneer een medewerker uit dienst treedt.

Opzegtermijn vast contract
Bij contracten voor onbepaalde tijd moeten wij als organisatie ons houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van hoe lang de werknemer in dienst is.

In dienst Opzegtermijn
Korter dan 5 jaar 1 maand
Tussen de 5 en 10 jaar 2 maanden
Tussen de 10 en 15 jaar 3 maanden
15 jaar of langer 4 maanden

Een werkgever kan een langere opzegtermijn afspreken. Deze afspraak moet  dan in het contract gezet worden. Let op: de opzegtermijn van de werkgever moet 2 keer zo lang zijn als die van de werknemer.

De werknemer zelf heeft 1 maand opzegtermijn, ingaande per de eerste van de volgende maand na opzegging.

Opzegtermijn tijdelijk contract
Wanneer een medewerker een contract voor bepaalde tijd heeft van 6 maanden of langer, dan eindigt het contract op de afgesproken datum.

Wel geldt er een aanzegtermijn. Dit betekent dat de werkgever aangeeft of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Een werkgever moet dit schriftelijk doen. Als de overeenkomst wordt voortgezet moet de werkgever aangeven onder welke voorwaarden. De werkgever moet dit uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract melden aan de werknemer. Geeft de werkgever meteen bij de aanvraag van de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan dat er geen opvolgend contract is? Ook dan voldoet hij aan de aanzegverplichting.

Verlof
Uiteraard heeft de medewerker recht op zijn/haar laatste salaris. Heeft de medewerker een overschot aan verlof, dan mag hij/zij deze voor het eind van zijn dienstverband opnemen. Als de medewerker dat niet kan (met een geldige reden), dan moet de werkgever de vakantiedagen uitbetalen. Benader de HRM adviseur van jouw bedrijfsonderdeel om dit te verwerken.

Verlof standen moeten gecontroleerd worden door de PA (of de  verlofstand up-to-date is, of er her-berekeningen zijn ect.) zodat er met verlof opname voor uitdiensttreding met de juiste gegevens wordt gewerkt.

Gevolgen voor indicatie
Zolang een medewerker een WSW indicatie heeft, vervalt deze indicatie niet. Deze kan alleen vervallen wanneer tijdens een herindicatie blijkt dat de medewerker meer inzetbaar is en de indicatie wordt ingetrokken.

DZB heeft het beleid dat als iemand ontslag neemt, diegene niet meer kan instromen binnen de WSW, omdat die regeling is gestopt in 2014.

Gevolgen voor inkomen
Wanneer een medewerker geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, kan hij/zij een WW uitkering aanvragen. Dit is mogelijk wanneer de werkloosheid niet de schuld is van de werknemer, wanneer de medewerker minimaal 26 van de 36 voorgaande weken heeft gewerkt en wanneer de medewerker direct beschikbaar is voor betaald werk. De hoogte van een WW uitkering hangt af van het (gemiddelde dag) salaris van de werknemer. De WW-uitkering is de eerste 2 maanden 75% van het dagloon. Na deze 2 maanden is de hoogte 70% van het dagloon.

Wanneer medewerkers geen recht hebben op een WW uitkering, kunnen zij mogelijk een andere uitkering ontvangen, zoals een Wajong, dit is per persoon in kaart te brengen. Hiervoor kan je advies vragen aan de HRM adviseur om de medewerker vervolgens goed te informeren.

Gevolgen voor pensioen
Medewerkers kunnen na beëindiging van hun dienstverband hun opgebouwde pensioen meenemen naar een pensioenregeling bij hun nieuwe werkgever. De werknemer kan het pensioen ook laten staan, tenzij het om een klein pensioen gaat. Kleine pensioenen (tot 474,11 euro per jaar) worden automatisch toegevoegd aan het pensioen dat wordt opgebouwd bij de nieuwe werkgever.

Blijft de medewerker bij dezelfde bedrijfstak werken en is deelname aan een pensioenregeling verplicht in die bedrijfstak? Dan loopt de pensioenopbouw door bij hetzelfde pensioenfonds.

Inleveren bedrijfseigendommen
Vergeet bij uitdiensttreding niet de werknemer erop te wijzen dat hij/zij de bedrijfseigendommen inlevert. Dit zijn bijvoorbeeld telefoon, laptop, sleutels of werkkleding.

Getuigschrift
De medewerker kan om een getuigschrift vragen. Het is verplicht deze dan op te stellen. Zie hiervoor de pagina: Getuigschrift.

Afscheid
De werknemer heeft recht op het vieren van zijn of haar afscheid. Zie hiervoor de pagina: Afscheid personeel DZB Leiden