Laatst aangepast op 29 juni 2022 door Hans Schreuder

Verlof

Meer informatie:
cao SW 2021-2025 – Hoofdstuk 6.1 – 6.2

Voor medewerkers WSW, WIW en Stichting Participatiewerk Regio Leiden wordt de verlofregeling toegepast conform de Cao SW. Hierin is onder andere het aantal verlofuren per jaar geregeld. De berekening van het verlof voor parttimers gebeurt door de deeltijdfactor te vermenigvuldigen met de arbeidsduur per jaar.

Opnemen verlof
Verlof wordt opgenomen in het aantal uren overeenkomstig de ingeroosterde uren. Een verzoek voor verlof dient 3 dagen van tevoren te worden aangevraagd. Verlof langer dan 1 week dient 3 weken vooraf te worden aangevraagd.

Individuele verlofuren
Individuele verlofuren, zoals vakantieverlof, seniorenverlof en buitengewoon verlof worden niet in mindering gebracht op de arbeidsduur. Ook het verlof voor leden van de medezeggenschapsraad worden niet in mindering gebracht op de arbeidsduur.

Leeftijd Aantal verlofuren per jaar bij formele per week van 36 uur (volledige dienstbetrekking)
Jonger dan 18 jaar 187,80 uur
18 jaar 179,80 uur
19 jaar 172,80 uur
20 t/m 65 jaar 165,80 uur

Verlofopbouw bij ziekte / arbeidsongeschiktheid
Bij werknemers die door arbeidsongeschiktheid niet gedurende het volle jaar hun dienstbetrekking vervullen, wordt de duur van het bovenwettelijk verlof gelijk aan de afwezige periode verminderd. De vermindering wordt niet toegepast over de laatste zes maanden van de aaneengesloten periode van afwezigheid wegens arbeidsongeschiktheid voorafgaand aan het herstel of het ontslag van de werknemer (zie Cao SW hoofdstuk 6.2).

Compensatie uren
Bij (ziekte)verzuim van een medewerker vindt achteraf een herberekening plaats van het rooster. Als over een bepaalde periode het aantal ingeroosterde uren de gemiddelde formele arbeidsduur overschrijdt, worden in geval van ziekte van de werknemer, de ingeroosterde uren teruggebracht naar de formele arbeidsduur. Een werknemer bouwt tijdens ziekte dus geen compensatie-uren op. Dit heeft gevolg in de situaties waarin de compensatie-uren ter vrije opname beschikbaar zijn voor de werknemer. Deze bepaling heeft geen gevolg wanneer de gemiddelde arbeidsduur over een bepaalde periode gelijk is aan de formele arbeidsduur.

Voorbeeld 1
Een werknemer met een formele arbeidsduur van 36 uur per week werkt volgens een vier wekelijks rooster, waarbij de ene week 32 uur wordt gewerkt en de andere week 40 uur. Gemiddeld wordt over de periode van vier weken de formele arbeidsduur niet overschreden en worden dus ook geen compensatie-uren opgebouwd. In geval van ziekte van de werknemer, ongeacht of de ziekte plaatsheeft in een week van 32 uur of een werkweek van 40 uur, zijn er geen gevolgen voor de compensatie-uren.

Voorbeeld 2
Een werknemer met een formele arbeidsduur van 36 uur per week, werkt elke week 40 uur. In geval van ziekte wordt de opbouw van compensatie-uren stopgezet. Als de compensatie-uren aan het begin van het jaar zijn toegekend wordt dit achteraf verrekend. Eventueel te veel opgenomen compensatie-uren kunnen worden omgezet in opgenomen vakantie-uren.

Doktersbezoek of medische behandeling
Voor doktersbezoek of voor medische behandeling van andere aard mag van de medewerker gevraagd worden bij het maken van een afspraak, deze zoveel mogelijk buiten werktijd te laten vallen. Bij twijfel met betrekking tot dit onderwerp is de leidinggevende gerechtigd om aan de werknemer bewijzen te vragen (afsprakenbriefjes ed).

Van bovenstaande kan in individuele gevallen worden afgeweken, aangezien het niet altijd mogelijk is om afspraken op eigen gewenste tijdstippen te regelen.

Andere soorten van verlof
Zie hiervoor de pagina Bijzonder verlof.