Laatst aangepast op 3 september 2024 door Hans Schreuder

Betaald ouderschapsverlof

Wet betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus hebben werknemers recht op wettelijk ouderschapsverlof. Dit is geregeld in de Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo). Dit verlof hebben werknemers naast het CAO ouderschapsverlof. Natuurlijk afhankelijk van de cao waar de medewerker onder valt.

De belangrijkste punten uit deze nieuwe wet op een rij:

  • Betaald wettelijk ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Tijdens het verlof krijgt de werknemer 70% van zijn (maximum) dagloon doorbetaald.
  • Het verlof kan flexibel opgenomen worden. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken.
  • Het verlof moet wel in één keer, in hele weken aangevraagd worden.
  • Het verlof moet binnen 1 jaar na de geboorte van het kind worden opgenomen. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is.

Wat kan op dit moment nog niet?
Op dit moment is het nog niet mogelijk om de twee verlofsoorten, dus CAO en wettelijk, te combineren (stapelen). Het is dus niet mogelijk om het wettelijk betaald ouderschapsverlof aan te vullen met CAO ouderschapsverlof, zodat er een 100% doorbetaling komt. Wij adviseren de werknemers om de verlofsoorten na elkaar op te nemen.

Meer informatie
Wil je als leidinggevende of collega meer weten of laten zien aan een medewerker, klik dan op het filmpje. Wil de, (aanstaande) ouder, weten op welk verlof er recht bestaat? En hoe lang dit verlof dan duurt? Neem dan contact op met je HRM adviseur.

Ook via de site van het UWV is meer informatie beschikbaar: Betaald ouderschapsverlof voor mijn werknemer | UWV | Werkgevers

Klik op onderstaande link voor het aanvragen van een uitkering Wbo

Uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen