Laatst aangepast op 10 november 2021 door Hans Schreuder

Cao à la Carte

Meer informatie:
Cao SW 2021-2025 – Hoofdstuk 7.2

De Cao à la Carte is geregeld in hoofdstuk 7 van de cao SW. Het is een zogenaamd ruilsysteem van arbeidsvoorwaarden, een flexibele invulling van een (deel) van de arbeidsvoorwaarden. Op basis van de landelijke modelregeling is een lokale regeling voor DZB Leiden bepaald. Deze lokale regeling vind je hieronder.

Een werknemer kan van het ruilsysteem gebruik maken door het inzetten van zogenaamde ‘bronnen’. Dit zijn onderdelen uit de cao welke uitgeruild kunnen worden, hieronder worden deze bronnen genoemd. Deze ‘bronnen’ kan een werknemer ruilen tegen een ‘doel’.

Medewerkers van DZB Leiden kunnen, op basis van de cao, de volgende bronnen en doelen gebruiken om uit te ruilen:

Bronnen – in te ruilen
Doelen – te verkrijgen door ruil
Eindejaarsuitkering
Vakantiegeld
Bruto loon
Vakbondslidmaatschap
Extra verlof uren
Fiets
Bedrijfsfitness

De waarde van de bronnen is als volgt:
Wanneer de medewerker de eindejaarsuitkering en/of vakantiegeld wil zetten voor het kopen van verlof, ga dan uit van het geldende bruto uurloon op het moment van de aanvraag. Dan geldt: 1 uur bruto loon = 1 uur verlof.

Als er sprake is van uitruil in geld, moet er over het bruto uurloon wel belasting en sociale premies worden ingehouden.

Bijzonderheden bij bronnen en doelen
Het inzetten van de eindejaarsuitkering of het vakantiegeld als bron, heeft gevolgen voor de hoogte van de uitkeringen in het kader van Sociale Zekerheid (zoals WW en WAO). De werkgever brengt voor de werknemer de exacte gevolgen in kaart.

Let op: Vakbondscontributie (bron) kan alleen uitgeruild worden tegen de eindejaarsuitkering (doel).


Uitgangspunten

  • De Cao à la Carte is voor alle werknemers met een arbeidsovereenkomst die vallen onder de cao WSW;
  • Een verzoek in het kader van de Cao à la Carte kan alleen worden afgewezen als zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich verzetten tegen een dergelijk verzoek. Er is sprake van zo’n belang wanneer toekenning van de aanvraag leidt tot ernstige problemen van financiële of organisatorische aard of omdat de vastgestelde formatieruimte of personeelsbegroting daartoe geen ruimte biedt.
  • Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht bronnen voor doelen te ruilen;
  • Bij het kopen van een fiets dienen de regels die de belastingdienst stelt in acht te worden genomen (reeds verwerkt in de fietsregeling)
  • Zowel fulltimers als parttimers kunnen gebruik maken van de Cao à la Carte. Voor parttimers geldt dat ze naar rato kunnen deelnemen;
  • Deelname aan Cao à la Carte is vrijwillig;
  • Tegen een besluit inzake de Cao à la Carte kan de werknemer een bezwaarschrift indienen bij de Geschillencommissie;
  • Het bestuur van het pensioenfonds heeft besloten dat fiscaal aantrekkelijke regelingen geen gevolgen hebben voor het pensioengevend loon.
  • Wanneer je mee doet met de Cao à la Carte regeling, mag een medewerker niet onder het Wettelijk Minimum loon verdienen. Daarom wordt er in deze gevallen uitgeruild tegen de eindejaarsuitkering en de vakantietoeslag.
  • Zie onder ‘formulieren’ het aanvraagformulier voor het Aanvraagformulier kopen verlof-uren