Laatst aangepast op 3 september 2024 door Hans Schreuder

Aanvullend geboorteverlof cao SW – cao Aan de slag

Sinds 1 juli 2020 hebben partners, naast het geboorteverlof, aanspraak op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Tijdens dit verlof heeft de werknemer geen recht op doorbetaling van het loon, maar ontvangt hij/zij een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon. Deze uitkering wordt vergoed door het UWV en moet aangevraagd worden door de werkgever bij het UWV. Het UWV betaalt deze uitkering aan de werkgever en de werkgever betaalt dit bedrag vervolgens uit aan de medewerker.

De werknemer moet deze verlofweken opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is dat een werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opneemt.

Let op! Als een medewerker de keuze maakt om gebruik te maken van deze regeling, dan is de afspraak bindend! De medewerker kan er niet meer vanaf zien of een wijziging aanbrengen in de gemaakte keuze.
Alleen als een medewerker ziek wordt, dan wordt het aanvullend geboorteverlof onderbroken. De korting die de medewerker krijgt op het salaris, wordt dan stop gezet. De uren die de medewerker tijdens zijn of haar ziekte periode als aanvullend geboorteverlof op zou nemen, moet de medewerker opnemen als hij of zij weer beter is. De uren moeten binnen een half jaar na de geboorte van het kind opgenomen worden. Deze uren worden vervolgens, op basis van de regeling, voor 70% van het salaris uitbetaald. Niet opgenomen uren komen te vervallen na 6 maanden.

Actie leidinggevende: na geboorte kind
Om tijdig de aanvraag UWV-uitkering te kunnen doen, hebben wij de geboortedatum nodig. Graag ontvangt de Personeelsadministratie binnen drie dagen na de geboorte een kopie van het geboortekaartje. Als er nog geen kaartje is, geef dan alvast de geboortedatum door. Het kaartje komt dan later.

Actie leidinggevende: Overhandigen rooster
Om de verwerking goed te laten verlopen, dient de leidinggevenden een rooster te overhandigen aan de personeelsadministratie van de medewerker met daarin de uren verwerkt van het aanvullend geboorteverlof.

Overhandig deze aan de personeelsadministratie vóór de periode van het aanvullend geboorteverlof. Als er iets wijzigt in het rooster, geef dit dan ook tijdig door.

Actie leidinggevende: Proforma overhandigen
Om de medewerker bewust te maken van het verschil in salaris tijdens het aanvullend geboorteverlof, dient de leidinggevende in samenspraak met de medewerker een Proforma op te vragen bij de salarisadministratie (salarisadministratie@dzb.nl). Aangezien de afspraak bindend is, moet de medewerker goed op de hoogte zijn van wat het gaat kosten om aanvullend geboorteverlof op te nemen. Het is van belang dat deze Proforma met de medewerker besproken wordt.

Ouderschapsverlof
De keuze voor aanvullend geboorteverlof leidt er toe dat de medewerker 70% van zijn of haar salaris ontvangt over de opgenomen uren. Soms is het opnemen van betaald ouderschapsverlof voordeliger. Bijvoorbeeld wanneer de medewerker het Wettelijk Minimum Loon (WML) ontvangt. Op basis van de Cao SW wordt ouderschapsverlof namelijk aangevuld tot 95% van het WML. Bij aanvullend geboorteverlof is dit niet het geval. Om zeker te zijn van de beste keuze, kan een leidinggevende contact opnemen met een HRM adviseur voor advies. Een verschil tussen betaald ouderschapsverlof en aanvullend geboorteverlof is dat betaald ouderschapsverlof kan worden opgenomen tot het kind 4 jaar is. Het recht op aanvullend verlof vervalt na 6 maanden na de geboorte.

Documenten

Formulier Aanvraag Aanvullend Geboorteverlof