Laatst aangepast op 6 januari 2023 door Hans Schreuder

Vrijwilligersbeleid

Op deze pagina vind je het kader betreffende vrijwilligerswerk bij DZB.

Vrijwilligerswerk bij DZB
De vrijwilligers kunnen een bijdrage leveren aan ons werk. Voor DZB heeft vrijwilligersbeleid de volgende betekenis. Het creëren van een geheel aan voorwaarden dat nodig is om vrijwilligers binnen een organisatie tot hun recht te laten komen en hun eigen doelstellingen te laten nastreven op een zodanige manier dat de doelstellingen van de organisatie daarmee gediend worden. Vrijwilligers kunnen binnen onze organisatie betrokken worden bij vele activiteiten en/of een rol vervullen bij ondersteunende en beheerstaken. Vrijwilligers kunnen taken uitvoeren die anders niet of nauwelijks gedaan kunnen worden. Gedacht kan worden aan een bijdrage leveren aan nieuwe activiteiten, het vervullen van een rol bij projecten, het meewerken op diverse afdelingen et cetera.

Grenzen aan het vrijwilligerswerk
Er mag geen verdringing ontstaan door de inzet van vrijwilligers, dit betreft zowel werk van de WSW-doelgroep als dat van ambtenaren. Wel kan in geval van vacatures en na toepassing van het sociaal statuut, bezien worden of vrijwilligers ingepast kunnen worden. De werk-/productiedruk mag er niet toe leiden dat er een beroep wordt gedaan op vrijwilligers voor de uitvoering van taken die niet op hun terrein ligt.

Vrijwilligerswerk is onbetaald, maar niet vrijblijvend
Met vrijwilligers worden afspraken gemaakt: deze afspraken brengen verplichtingen met zich mee. Deze afspraken gelden in principe voor onbepaalde tijd na een proefperiode van 2 maanden. Afspraken worden o.a. gemaakt over de werkzaamheden, afdeling, aantal uren, werktijden, begeleiding en overleg.

Ontwikkeling vrijwilliger
DZB levert ook een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling, de persoonlijke doelen en behoeften van de vrijwilligers. Met vrijwilligerswerk leer je bijvoorbeeld andere mensen kennen, je functioneert binnen een netwerk, je kunt nieuwe vaardigheden leren en je doet er werkervaring mee op. Afhankelijk van de taakomschrijving en de deskundigheid van een vrijwilliger, kan DZB scholing aanbieden.

Vrijwilligerswerk en een uitkering
Mensen met een bijstands- of WW-uitkering moeten de uitkeringsinstantie (de betreffende gemeente, respectievelijk het UWV) melden dat ze vrijwilligerswerk willen gaan doen. Over het algemeen is dat geen probleem.Wie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, wordt voor een deel als werkloos beschouwd en heeft daarom ook met bovenstaande regels te maken. Wie volledig arbeidsongeschikt is, mag volgens de wettelijke regelingen wel vrijwilligerswerk doen. Mensen met een AOW-uitkering kunnen elk vrijwilligerswerk doen dat ze willen. Nadere regels zijn te vinden via deze link.

Vacature of open sollicitatie
Vrijwilligers kunnen bij DZB  binnenkomen op basis van een vacature of omdat ze zich uit eigen beweging aanmelden. Een procedure voor werving en selectie dient nog te worden opgesteld.

Rechtspositie van vrijwilligers

Vrijwilligersovereenkomst
Met alle vrijwilligers die vanuit DZB werkzaam zijn, wordt een overeenkomst gesloten waarin alle afspraken worden vastgelegd. Zie de voorbeeldovereenkomst via de volgende link: Vrijwilligersovereenkomst

Onkostenvergoedingen
De vrijwilliger die op basis van behoeften bij DZB vrijwilligerswerk doet, heeft recht op een vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten in het kader van het werk dat hij doet voor DZB. Je kunt hierbij denken aan reis- en verblijfskosten, telefoonkosten, materiaalkosten en kosten in verband met kopiëren of postverzending. De vergoeding wordt afgestemd met de eindverantwoordelijke van de betreffende afdeling.

Verzekeringen
Vrijwilligers lopen risico’s tijdens hun werkzaamheden. Zij kunnen schade aanrichten of zelf een ongeluk of ongeval krijgen. DZB kan aansprakelijk worden gesteld, hetgeen grote financiële gevolgen kan hebben. Daarom dient er een aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering te worden afgesloten. Hierbij kan aansluiting gezocht worden bij de reeds bestaande verzekeringen, die DZB heeft afgesloten. Zowel de vrijwilliger als DZB kunnen de overeenkomst opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van één maand. DZB zal altijd instemmen met een kortere opzegtermijn als de vrijwilliger daarom vraagt.